Sektör

Alüminyum Kaplamalar

Yapı metalleri düşünüldüğünde demir çelikten sonra en çok kullanılan yapı metali alüminyumdur. Alüminyum Allah’ın insanlığa bahşettiği ender metallerden biridir.

Bir yapı metali olarak alüminyum
Metalik beyazımsı rengi, ısı ve elektriği anında iletmesi, kolay şekil alması ile atom ağırlığının az olması nedeniyle tasarımcıların işini kolaylaştırır. Üretim sanayisinin hemen hemen her alanında alüminyum ya bizzat levha, profil haliyle ya da alüminyum kaplamalar olarak kullanılmaktadır.


Alüminyum Kaplama Alanları
Yüzey Kaplama Teknolojisi ve Tarihi başlıklı makalemizde de bahsettiğimiz üzere yapı metali olarak kullanılan demir ve çelik atmosferik şartlardan etkilenir. Oksijenle direkt temas eden demir, çalışma şartlarından da kaynaklanan (az yağlanma, yüksek sürtünme ve ısı vb.) nedenlerle oksitlenir. Oksitlenen metal yüzeyi, iş performansını düşüreceği gibi arızalara ve hatta kazalara neden olabilir. Bu ve bunun gibi nedenlerle metal yüzeylerinin kendisinden daha çok sert, daha çok ısıya ve atmosferik etkilere dayanaklı kaplama malzemeleri ile kaplanması gerekir. Alüminyum metali her ne kadar çeliğe göre daha az sertliğe sahip olsa da atmosferik etkilerden hiç etkilenmez. Bu nedenle özellikle dış mekânlarda ve açık havada duran ya da çalışan tüm metal yüzeyleri alüminyum ile kaplanır. Termal Sprey Kaplama yöntemi ile alüminyum kaplama ihtiyacı duyulan tüm yüzeyler rahatça kaplanabilir.


Alüminyumun Kullanıldığı Sektörler
Alüminyum, otomotiv sektöründe de oldukça yoğun kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle fosil yakıtlardan kaynaklı karbon salınımını minimize etmek için araç ağırlığının düşürülmesi gerekmektedir. Bu da öncelikli olarak aracın iskelet yapısında kullanılan metallerin alüminyum ile değiştirilmesi ile mümkün olmaktadır. Bir yandan araç ağırlığını düşürürken diğer yandan can güvenliğini sağlayacak sağlam bir yapıyı inşa etmelisiniz. İşte alüminyum aranan tüm özellikleri rahatlıkla sağlamaktadır. Araç iskeleti alüminyum parçalardan yapılırken, kaporta aksamları da alüminyum levhalarla kaplanmaktadır. Diğer taraftan bazı motor parçaları, piston başları, yataklar, jantlar da direk alüminyumdan üretilmektedir. Konu hakkında daha fazla fikir edinmek isteyenlerin M. Dündar ve G. Güngör tarafından kaleme alınmış Otomotiv Sektöründe Alüminyum Uygulamaları başlıklı makaleyi okumalarını tavsiye ederim.

Aynı şekilde, stadyumlar, köprüler, viyadükler, çatılar, bayrak direkleri gibi çelik konstrüksiyon yapılarda da alüminyum oldukça fazla kullanılmaktadır. Yapı metali olarak yük altında girmeyecek şekilde kaplama malzemesi olarak kullanıldığı gibi yapı malzemesi demir çeliği korozyondan korumak üzere alüminyum kaplama yöntemi olarak görülmektedir. Boya uygulamasından önce yapılan alüminyum kaplamalar korozyona karşı mükemmel bir koruma sağlar.
 

Lumitek olarak termal sprey kaplama uygulamalarını en son teknoloji ile gerçekleştirmekteyiz. Tesislerimizde bulunan termal sprey uygulama cihazlarımız aşağıdadır;
 

  • Hvof sistemi Oerlikon Metco HVOF-LF Unicoat pro
  • Arc spray sistemi Oerlikon Metco Smart arc spray
  • Arc spray sistemi Oerlikon Metco Flexi arc spray
  • Alev tel püskürtme sistemi Oerlikon Metco 16 E
  • Alev toz püskürtme sistemi Castodyn DS 8000
  • Alev toz püskürtme sistemi Castolin eutalloy
Hizmetler

Hizmet Verdiğimiz Alanlar

Teknolojik Kaynak ve Kaplama Hizmetleri'nde geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Uzmanlığımızı endüstriyel sektörlerin ihtiyaçlarına odaklayarak çeşitli alanlarda hizmet sunuyoruz.

Tel Tungsten Karbür Kaplama
Tel Tungsten Karbür Kaplama

Tungsten Karbür kimyasal bir bileşiktir. Bir tungsten atomu ile bir karbon atomunun birleşmesi oluşur ve kimyasal formülü WC’dir. Bir yüzey kaplaması olarak tungsten karbür birçok metal alaşımından çok daha serttir. Normalde gri toz halinde bulunur. Endüstrinin bir çok alanında kullanılmaktadır.

Detay
Alev Toz Püskürtme
Alev Toz Püskürtme

Alev toz püskürtme işlemi, metal veya seramik tozların yüksek sıcaklıkta eritilerek yüzeylere püskürtülmesi yöntemidir. Bu tozlar, özel bir yakıt (genellikle oksijen ve propan gibi) ile eritilir ve yüksek basınçlı taşıyıcı gaz ile birlikte hızla yüzeye doğru püskürtülürler. Püskürtülen tozlar, yüzeye yapışarak soğur ve katılaşır, böylece malzemenin yüzey özellikleri iyileştirilir.

Detay
Ark Sprey Kaplama
Ark Sprey Kaplama

Ark sprey kaplama, metalik kaplamaların uygulandığı bir termal püskürtme yöntemidir. Bu yöntem, metal veya alaşım tozlarının elektrik arkı oluşturarak eritilmesi ve yüksek basınçlı bir taşıyıcı gaz yardımıyla yüzeye püskürtülmesi esasına dayanır. özellikle yüksek sıcaklık dayanımı, aşınma direnci veya korozyon direnci gibi özelliklerin gerektiği endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılır. Örnek uygulama alanları arasında havacılık, enerji üretimi, otomotiv, denizcilik endüstrisi ve metalurji bulunmaktadır.

Detay
Hvof Kaplama
Hvof Kaplama

HVOF Kaplama teknolojisinin kullanım alanlarından bahsetmek gerekirse; Tekstil, Kâğıt, Demir Çelik, Makine İmalat, Gemicilik, Savunma Sanayi, Gıda, Otomotiv, Madencilik, Tel Çekme, Enerji Santralleri ile Kauçuk ve Lastik üretim tesislerinde kullanılan; pistonlar, segmanlar, jantlar, vinç kolları, sıyırıcı metaller, kesici bıçaklar, motor parçaları, uçak motoru parçaları, pervaneler vb. araçlar zamanla korozyona uğrar.

Detay
Babbitt Kaplama
Babbitt Kaplama

Babbitt Kaplama terimine gelmeden önce Babbitt’i tanıtalım, Babbitt beyaz bir metal alaşımıdır, Babbitt’in patenti 1839’da Isaac BABBIT tarafından alınmıştır. Babbitt ifadesi zaman içerisinde, bakır, kalay ve antimondan oluşan diğer benzer beyaz metaller içinde kullanılmıştır.

Detay
Molibden Kaplamalar
Molibden Kaplamalar

Aşınmalara ve korozyonlara karşı korunma gerektiren demir ve çelik aksamlar yüzey kaplama ihtiyacı duyar. Molibden kaplamalar da diğer kaplama yöntemleri gibi oldukça yoğun tercih edilen kaplama türüdür. Bu doğrultuda öncelikle yüzey kaplama malzemesi olarak molibdeni tanıyalım.

Detay
Eritme Sert Metal Kaplama ve Alevle Toz Püskürtme
Eritme Sert Metal Kaplama ve Alevle Toz Püskürtme

Tel çekme ve kablo üretim, demir çelik tesislerindeki makaralar, merdaneler, ayırıcılar cam sanayinde kullanılan mastörler, pompa sektöründe keçe ve salmastra burçları, zorlu şartlarda çalışan pistonlar, petrol, maden ve tünel açma sektöründeki birçok parçalar sert ve aşınmaya dayanıklı yüzeylere sahip olmayı gerektirir. Bu tür sektörlerde aşınma sorunlarının çözümü püskürtme ve eritme yöntemiyle yapılan thermal sprey kaplamalardır. Bu doğrultuda, bahse konu iş parçaları eritme sert metal kaplama yüzeylerine ihtiyaç duyarlar.

Detay
Plazma Seramik Kaplamalar
Plazma Seramik Kaplamalar

Kaplama teknolojileri, çeşitli endüstrilerde kritik bileşenlerin korunması ve performansının artırılması amacıyla geniş bir uygulama yelpazesi sunar. Yüzey mühendisliği çözümlerimiz, havacılık ve uzaydan otomotive, enerjiden tıbba kadar birçok sektörde kullanılmaktadır. Aşağıda, kaplama teknolojilerimizin en yaygın uygulama alanlarına dair örnekler bulunmaktadır.

Detay
Krom Karbür Kaplama
Krom Karbür Kaplama

Kaplama teknolojilerimiz, çeşitli endüstrilerde kullanılan bileşenlerin performansını artırmak için tasarlanmış yenilikçi çözümler sunar. Bu teknolojiler, yüzeylerin aşınma, korozyon ve termal hasarlara karşı direncini artırarak, ürünlerin ömrünü uzatır ve bakım maliyetlerini düşürür. Modern mühendislik ve üretim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olan kaplama teknolojilerimiz, metal, seramik, polimer ve kompozit materyallerle uygulanabilen çeşitli yöntemleri içerir.

Detay
Alev Tel Püskürtme Kaplama
Alev Tel Püskürtme Kaplama

Alev tel püskürtme kaplama, endüstriyel uygulamalarda kullanılan bir kaplama teknolojisidir. Bu yöntemde, tungsten karbür gibi malzemeler ince tel formunda kullanılır. Genellikle yüzeylerin aşınmaya karşı korunması, yüksek sıcaklık dayanımı sağlanması veya elektriksel iletkenlik gibi özelliklerin iyileştirilmesi amacıyla kullanılır.

Detay
Plazma Püskürtme
Plazma Püskürtme

Plazma püskürtme, yüzey kaplama ve malzeme işleme alanında kullanılan bir termal püskürtme yöntemidir. Bu yöntemde, malzeme tozları yüksek sıcaklıkta plazma gazı içinde eritilir ve yüksek hızda bir taşıyıcı gaz yardımıyla yüzeye püskürtülür. Kaplama kalitesinin yüksek olmasını sağlayan ve geniş bir malzeme yelpazesine uygulanabilen bir teknolojidir. Bu yöntemin avantajları arasında yüksek sıcaklık dayanımı, aşınma direnci, korozyon direnci gibi özelliklerin iyileştirilmesi bulunmaktadır. Endüstriyel uygulama alanları arasında havacılık, enerji üretimi, otomotiv, tıbbi cihazlar ve metalurji yer almaktadır.

Detay
Çinko Kaplamalar
Çinko Kaplamalar

Bundan önceki tüm yazılarımızda da belirttiğimiz üzere yapı metalleri korozyondan korunmak, yüksek ısılarda çalışabilir kalmak ve sert yüzeylerini devamlı kılmak için kaplama işlemine tabi tutulurlar. Kimi zaman metal yüzey kaplama ihtiyacı dekoratifte olabilir. Seramik kaplamalar, tabanca kaplamalar, banyo aksesuarları bunlara örnek olarak verilebilir. Çinko kaplamalar da kaplandığı yüzeye korozyona karşı dayanıklılık sağlar. Böylece kaplandığı yüzeyin kullanım ömrünü uzatır ve tasarruf sağlar.

Detay
Bronz Kaplamalar
Bronz Kaplamalar

Bronz kaplamalar, metalurjik özelliklerinden dolayı çeşitli endüstriyel ve dekoratif uygulamalarda kullanılan kaplama türleridir. Bronz, genellikle bakır ve kalay karışımından oluşur ve kendi içinde çeşitli bileşimler ve özellikler gösterebilir. Estetik görünümün yanı sıra yüksek korozyon direnci, aşınma direnci ve elektriksel iletkenlik gibi özellikler sağlar. Bu nedenle, otomotiv endüstrisinden elektronik cihazlara, dekoratif objelerden sanayi ekipmanlarına kadar geniş bir uygulama alanına sahiptirler.

Detay
Paslanmaz Metal Kaplamalar
Paslanmaz Metal Kaplamalar

Bir metal, İster endüstri alanında ister sanayide isterse de günlük hayatta kullanılıyor olsun havaya (oksijen) maruz kaldığı sürece paslanır. Paslanmaz metal kaplama, metalin korozyona karşı direncini artırarak uzun süre paslanmasını önleyeme yarar. Bir metali boyamak paslanmasını uzun müddet engelleyecektir. Ancak hareketli metal aksamlar, birleşik iş alanında sürtünmeye maruz kalan metallerde boya işlemi yapılamaz. Yapılsa da boya doğal olarak kalıcı olmayacaktır.

Detay
Tel Tungsten Karbür Kaplama
Tel Tungsten Karbür Kaplama

Şirketimiz, çeşitli endüstriyel alanlarda ihtiyaç duyulan yüksek performanslı kaplama çözümleri sunarak, ürünlerin dayanıklılığını ve performansını artırmaktadır. Yaptığımız kaplama uygulamaları, geniş bir malzeme ve yöntem yelpazesiyle, birçok sektörde kritik bileşenlerin korunması ve ömrünün uzatılmasına katkı sağlar. Aşağıda, farklı kaplama yöntemleri ve bunların uygulama alanlarına dair bazı örnekler sunulmuştur.

Detay
Tungsten Karbür Kaplama
Tungsten Karbür Kaplama

Teknolojik Kaynak ve Kaplama Hizmetleri'nde geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Uzmanlığımızı endüstriyel sektörlerin ihtiyaçlarına odaklayarak çeşitli alanlarda hizmet sunuyoruz.

Detay
İletişime geç

İletişime geç

Soru, öneri veya işbirliği teklifleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapacağız.

İletişime geç
İletişime geç