Havacılık
İnsanoğlunun uçağı icadından günümüze havacılık sektörü teknolojik gelişmelerin öncüsü olduğu gibi kendi alanında da oldukça gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir.
İnsanoğlunun uçağı icadından günümüze havacılık sektörü teknolojik gelişmelerin öncüsü olduğu gibi kendi alanında da oldukça gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir.
Uçak motorlarının gelişmesi, daha büyük ve kapasiteli uçakların kıtalar arası seferler yapmasına neden olmuştur. Ayrıca yapı malzemelerindeki teknolojik gelişmeler daha büyük uçakların daha hafif olmasını da beraberinde getirmiştir. Bu doğrultuda ana yapı malzemesi değişmiş, daha hafif metaller istenilen sertliğe ve korozyona dirence kavuşması için metal yüzeyleri uygun metal kaplama yöntemleri ile kaplanmaya başlanmıştır.
Havacılık ve uzay sanayinde (Uzay sanayisini havacılık sektöründen bağımsız düşünemeyiz) metal kaplama ihtiyacının bir diğer sebebi de elektromanyetik etkidir. Elektromanyetik etki, insan sağlığına olumsuz etkisi olduğu gibi hava araç ve gereçlerinde çalışma bozukluklarına ve arızalara neden olmaktadır. İnsan sağlığına etkisi de uyku bozuklukları, halsizlik, tümör oluşumu olarak gözlemlenmiştir. Havacılık sektöründe insan ve cihazlar üzerinde oluşan bu elektromanyetik etkiyi azaltmak veya sıfıra indirmek için metaller üzerinde elektromanyetik kalkan oluşturulur. Elektromanyetik kalkan oluşturmanın yolu genellikle metal kasalar ile cihazların çevrelenmesidir. Ancak metaller ısıl etkilere açık olması, oksitlenmesi ile pahalı ve ağır olması nedeniyle havacılık sektöründe tercih edilmez. Bu karşı karbonfiber polmerik kompozit yapı malzemeleri tercih edilse de burada da iletkenliklerinin düşük olması paradoksu ile karşılaşılmaktadır. Bu paradokstan kurtulmak için ise yine metal yüzey kaplama teknolojisinden yararlanılmaktadır.
Havacılık sanayiinde alüminyum alışımlar, gerek hafif olmaları gerekse de korozyona karşı direnci yapı malzemesi olmaları nedeniyle daha çok tercih edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, alüminyum yapıların diğer metallerle temas ettikleri nokta ve gerilme değerlerinin yapısal bozukluklara (korozyon, çatlama) neden olmasıdır. Bu durum, alüminyum yüzeylerin Krom Kaplama, Bor Nitrür Kaplama ve Nikel Kaplama yöntemlerinden biri ile kaplanması ile ortadan kaldırıldığı gözlemlenmiştir. Her ne kadar kromun insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olması nedeniyle Avrupa Birliği’nin krom kaplama uygulamalarının azaltılması önerilse de yapılan analizler sonuncuna halihazırda krom kaplama kalite standartlarına ulaşılabilen bir kaplama uygulaması yakalanamamıştır.
Diğer taraftan uçak motorlarının kanatçıkları, valflar, burçlar ve yataklar havacılık sektöründe yüzey kaplama ihtiyacı olan parçalara küçük bir örnektir. Son yıllarda ülkemizin havacılık sanayiinde göstermiş olduğu atılım, kendi yolcu ve savaş uçağını yapma projeleri ile insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) üretimi beraberinde yan dal olarak metal kaplama teknolojik gereksinimlerini de getirmiştir. Lumitek olarak metal kaplama alanında en son teknolojiye sahip cihaz, sistem, ekipman ve alanında uzman personelimiz ile tüm metal yüzey kaplama işlemlerini itina ile gerçekleştirebiliyoruz. Bizimle iletişime geçmek ve yüzey kaplama teknolojilerimizi incelemek için lütfen tıklayınız.
Tüm sektörlerde kullanılan makinaların aşınan parçalarına en uygun malzeme ve teknolojiyi kullanarak yapmış olduğu koruyucu ve onarıcı uygulamalarla parçaların ömrünü uzatmaktadır.
Soru, öneri veya işbirliği teklifleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapacağız.